بیشتر از نود درصد تلویزیونهای دیجیتال امروزی با استفاده از فناوریهای السیدی یا پلاسما ساخته میشوند. شاید برای بسیاری از کاربران فرق دقیق این دو فناوری با یکدیگر نامفهوم باشد.هنگامیكه برای خرید تلويزيون با اندازه 42 وبزرگتر از آن به فروشگاه مراجعه میكنيد با توضیحات متفاوتی از طرف فروشندگان مواجه می شويد بدين نحو كه هر كسي براي سود بيشتر مدل هاي موجود در مغازه اش را پيشنهاد ميدهد و با توجه به اينكه شرکتها معمولاً هم مدل السیدی و هم مدل پلاسما را در آن اندازه تولید مي كنند نميتوانيد تصمیم درستی را اتخاذ كنيد. سعی میکنیم در این مقاله تا حدودی تفاوتهای السیدی و پلاسما را با یکدیگر مقایسه و مزایا و معایب هر یک را بررسی کنیم تا پس از خرید كمتر دچار پشیمانی گردید.
نكته مهم : اگر بدنبال تلويزيون كمتر از 42 اينچ هستيد با توجه به عدم توليد كمتر از اين سايز با تكنولوژي پلاسما، تنها انتخابتان ال سي دي و يا تكنولوژي جديد و گران ال اي دي ميباشد زيرا قيمت تمام شده بالاي تلویزیون پلاسما با سایز زیر 42 (بخاطر نوع تكنولوژي) برای تولید كنندگان بصرفه نيست و برعکس ساخت السیدی در اندازههای بزرگ هم هزینه بسیار بیشتری را میطلبد. حال اگر بدنبال سايز 42 و بالاتر هستيد به ادامه مطلب توجه فرمائيد.
معرفی تكنولوژیها:
در تلویزیون های پلاسما و ال سی دی بصورت مشابه پس از دریافت امواج مغناطیسی اطلاعات صدا و تصویر و جداسازی آن دو، اطلاعات تصویر به دیتا های دیجیتالی دقیق تبدیل شده و بصورت آدرس دهی ماتریسی با سرعت بسیار بالا تک تک نقاط (پیکسل) موجود روی صفحه نمایش را تحریک نموده و تشکیل تصویر صورت می پذیرد که تفاوت این دو تکنولوژی در ساختار صفحه نمایش (پنل) پلاسما یا ال سی دی می باشد.
صفحه نمایش تلویزیون های پلاسما و ال سی دی و ال ای دی تقریبا مشابه هم هستند.
صفحه نمایش از چندین پیکسل ((pixel تشکیل شده است اما با اين تفاوت كه
در پنل پلاسما ((Plasma Display Panel كه فناوری قدیمی تری است هر پیکسل از سه سلول به رنگ های اصلی قرمز، آبي و سبز تشکیل شده است. در هر سلول دو صفحه مجزا شیشه ای وجود دارد با پوشش فسفر بسیار ریزکه این دو صفحه توسط یک شکاف از یکدیگر جدا شده اند،در درون این شکاف ترکیب گاز نئون – زنون (Neon-Xenon) قرار میگیرد که در حین ساخت دستگاه این گاز به فرم مایع (Plasma) در می آید. با عبور جریان الکتریکی مناسب با تصویر از هرکدام از این سلول ها، این گاز باردار شده و تولید فسفر قرمز ، آبی و سبز را می نماید.اين نور متساعد شده و تداخل آنها با هم ، رنگهای ترکیبی و اصلی تصویر را تشکیل می دهد
در پنلLCD (( Liquid Crystal Display يا بعبارتي صفحه نمایش با تکنولوژی کریستال مایع كه فناوری جدیدتری است هر پیکسل از سه سلول با رنگ های اصلی ولی از جنس کریستال مایع تشکیل شده که پس از عبور جریان هر سلول کریستال متناسب با جریان پلاریزه شده، و تشکیل رنگ های تصویر را می دهند ولی بدلیل اینکه این سلول ها نوری از خود ساتع نمیکنند با قرار دادن یک صفحه نورانی(Back light) پشت پنل تصویر تشکیل می گردد.
در پنل LED (( Light-Emitting Diode این منبع نور مجموعه ای از ال اي دي هاست كه گرمایی ساتع نمیكنند و بهترین تكنولوژی در این زمینه هستند.
در حال حاضر دو نوع LED backlight وجود دارد :
مستقیم كه سازنده روی بخشهای صفحه تصویر كنترل بیشتری برای ایجاد تصویر بهتر دارد و در مركز و پشت صفحه تصویر قرار می گیرد.
لبه ای كه LED ها را كنار هم و دور صفحه تصویر زیر قاب تلویزیون قرار داده اند و در داخل پنل آینه ای است كه نور را به صفحه تصویر می تاباند.این فناوری برای تولید تلویزیون های باریكتر به كار میرود كه امروزه در حال تولید این نوع بیشتر میباشند.كه ال ای دی ها موجود همین ها هستند.
تفاوت در کیفیت تصاویر
1- کنتراست تصویر و سطح رنگ مشکی
در ال سی دی یک منبع نور مجزا که در واقع یک لامپ فلورسنت است، وجود دارد که این نور با گذشتن از داخل کریستال مایع و فیلتر رنگ تغییر وضعیت داده و به چشم ما میرسد. مشکلی که در السیدیها به وجود میآید، در مورد رنگ مشکی است.وقتی یک سلول باید رنگ مشکی تولید کند، در واقع باید جلوی عبور این نور را بگیرد تا رنگ کاملاً مشکی به چشم بیننده برسد. ولی این عمل به خاطر نور پسزمینه که همواره وجود دارد، به طور صددرصد موفقیتآمیز نیست و سطح رنگ مشکی در آنها کاملاً دقیق در نمیآید و همچنین خلوص رنگ را نیز تحت تاثیر قرار میدهد
هرچند با پیشرفت فناوری این مسئله مدام در حال بهبود یافتن است ولی بهر صورت هنوز السیدی در این مورد ضعف دارند.برخلاف السیدی، در پلاسما نور پسزمینه وجود ندارد و هر سلول خود نور مورد نیاز را تولید میکند. بنابراین تنها با خاموش کردن سلول مربوطه میتوان به سطح مناسبی از رنگ مشکی رسید. بهخاطر همین موضوع کنتراست تصویر (درجه اختلاف میان تاریکترین و روشنترین رنگ) و همچنين کیفیت رنگ و و تضاد رنگها در پلاسما بیشتر از السیدی است. (برنده: پلاسما)
در ال ای دی نشت نور تقریبا وجود ندارد كه باعث میشود نقاط سیاه را تاریكتر تولید كند و تصاوير عمیقتر به نظر برسد و رنگهای روشن و سفید، براق و واضح باقی میمانند و كل تصویر كاملا طبیعی تر به نظر بیننده می رسد.
2- وضوح
تعداد نقاط یا پیکسل های تشکیل دهنده تصویر در سطح صفحه نمایش باعث شارپ بودن تصاویر و مشاهده بهتر جزئیات تصاویر می گردد .هرچه عدد رزولوشن که معمولا حاصل ضرب نقاط عمودی در نقاط افقی است بیشتر باشد تصویر از کیفیت بالاتری برخوردار است که بصورت 720*1280((HD و يا 1080*1920 و ..... نمایش داده میشود .شاید در جایی این جمله را شنیده باشید که رزولوشن اين صفحه نمایش 2 مگاپیکسل(بالاترين رزولوشن موجود) است. این عدد حاصل ضرب دو عدد 1080*1920 می باشد كه به FULL HD نيز معروف مي باشد.
هر سه فناوری وضوحهای بالا را پشتیبانی میکنند، با این تفاوت که براي شركت سازنده امکان ایجاد وضوحهای بالا در السیدی و ال ای دی هاي با اندازه کوچک راحت تر امكان پذير مي باشد.(برنده: السیدی/ پلاسما)
فقط توصیه ای كه بنده دارم اینست كه یا جهت آنتن را درست انتخاب كنید یا حدالامكان از تيونر ديجيتال برای گرفتن كانالهاي كشور استفاده كنید چون در صورت مشكل در گرفتن تصاویر از آنتن از خرید خود پشیمان میگردید چراكه با وجود وضوح تصویر در این تلویزیونها مشكلات كانالها به وضوح قابل تشخیص است.
3- زاویه دید
در مدل های اولیه السیدی یكی از مشكلات زاویه دید بود. به این معنا که با فاصله گرفتن از یک پنل LCD کیفیت تصویر به نمایش در آمده کم کم رو به افول میرود و وقتی شما از کنارهها یا بالا و پایین به تصویر تلویزیون نگاه میکردید، دارای سطح روشنایی و رنگ متفاوت بود.در مورد تلویزیونهای پلاسما این مسئله وجود ندارد.. هر چه شما از زوایای مختلف و از دور به صفحه نمایش پلاسما نگاه کنید تصویر واضح و نمایان می باشد. این مسئله اکنون تا حدود زیادی حل شده و شما میتوانید ال سي دي هايي با زاویه دید 178 درجه در بازار بیابید.بنابراین در این مورد فعلاً پلاسما برنده است (برنده: پلاسما)
4- عمق تصویر
به خاطر فناوری ساخت (به خصوص وقتی شما از تصاویر HD برای پخش استفاده می کنید) نتیجه حاصل روی پلاسما سه بعدی و عمیقتر به نظر میآید. تصاویر در تلویزیونهای السیدی اندکی تختتر به نظر میرسند. هرچند این مسئله هم تا حدی به سلیقه و البته مدل تلویزیون بستگی دارد در ال ای دی ها این مشكل حل شده است و تصاویر مثل پلاسما دارای عمق هستند. (برنده: پلاسما(
5- روشنایی تصویر (Brightness level)
در السیدی از یک منبع نوری جداگانه برای ایجاد نور استفاده میشود که میتوان میزان نور آن را براحتي با توجه به محیطی که تلویزیون در آن قرار دارد، کم یا زیاد کرد. در صورتی که در پلاسما هر سلول نور مورد نیاز خود را تولید میکند.ازاينرو در محیطهای پرنور و در فضای آزاد دیدن تصاویر تلویزیونها پلاسما اندکی سختتر ميباشد. به همین خاطر اگر توجه كرده باشید فروشندگان تلویزیون ، پلاسماها را در محیط های تاریك تر قرار میدهند و ال سی دی ها را در نور و روشنایی میگذارند.پس چنانچه محیط استراحت و تماشای تلویزیون شما محیطی پر نور می باشد ال سی دی تصویر بهتری به شما خواهد داد زیرا بازتاب نور در ال سی دی کمتر از پلاسما می باشد ازينرو بعنوان تلویزیونهای تبلیغاتی از السیدی استفاده میکنند (برنده: السیدی )
البته امروزه مدل های جدید پلاسما با پوشش anti - reflective به بازار آمده كه این مشكل را ندارد.
Burn-In -6 يا سوختگي تصوير
یکی از مشکلات پلاسما امکان ایجاد Burn-In در تلویزیون است به این معنی که اگر یک تصویر ثابت برای مدتی طولانی روی صفحه تلویزیون باقی باشد، ممکن است شبحی از آن تصویر همواره باقی بماند يا باصطلاح سوخته مي شود. البته از آن جایی که تصاویر تلویزیون معمولاً متحرکاند، این مسئله بیشتر در مورد آرمهای شبکههای تلویزیونی در گوشهها اتفاق می افتد .البته Burn-In با پیشرفت فناوری ساخت دیگر یک معضل نیست و بسیاری از تولیدکنندگان در تلویزیونهای خود این مسئله را با قرار دادن امکاناتی همانند Anti-Burn برطرف کردهاند.
در السیدی و ال اي دي ها هم مسئله پیکسل سوخته همانند مانیتورهای السیدی وجود دارد، ولی به علت اندازه بزرگتر تلویزیون نسبت به صفحهنمایش، حرکت و تغییر رنگ دائم و همچنین فاصله دورتری که شما از تلویزیون قرار می گیرید، حتی در صورت وجود چند عدد از آنها چندان آزاردهنده نخواهند بود (برنده: هرچند با پیشرفت فناوری ساخت این مسئله مدام در حال کمتر شدن است، ولی به هر صورت برنده السیدی است که اساساً این مشکل را ندارد)
7- پخش تصاویر با حرکت سریع
در السیدیها برخلاف پلاسما مشکل زمان پاسخدهی وجود دارد. یعنی مدت زمانی طول میکشد تا السیدی بتواند یک فریم را جایگزین فریم قبلی کند. این مسئله باعث میشود به هنگام پخش تصاویری که دارای صحنههایی با حرکت سریع هستند، سایهای از فریم قبلی روی صحنه باقی بماند. البته این مشكل با ساخت مدلهایی با زمانهای پاسخدهی کمتر از هشت میلیثانیه کمتر شده است ولي كاملا برطرف نشده است و تصویرهایی با سرعت بالا مثل تصاویر ورزشی كمي مات بنظر ميرسند. پلاسما به خاطر فناوری خاص خود اساساً این مشکل را ندارد (برنده: پلاسما)
پس يكي از مواردي كه بايد هنگام خرید بررسي نمود مشخصه refresh rate یا response time است که بر اساس میلی ثانیه سنجیده می شود و هرجه عدد آن کوچکتر باشد تصویر های باسرعت بالا واضح تر مشاهده می گردد.
در ال ای دی از مشكل محو تصاویر در حركت های سریع خبری نیست. زبرا هر حركتی در تصویر ابتدا آنالیز میشود و سپس تنظیم می شود. در نتیجه در هر حركتی تصویر صاف و تیزو روان است.
طول عمر
طول عمر السیدی و ال ای دی مدت زمانی است که میزان نور پس زمینه آنها به نصف کاهش پیدا کنددر پلاسما به خاطر اینکه وظیفه تولید نور بر عهده هر سلول است و این کار از طریق فسفرهای داخل آن صورت میگیرد، نیمهعمر پلاسما را مدت زمانی در نظر میگیرند که درخشندگی این فسفرها به نصف کاهش پیدا کند یکی از نکاتی که سازندگان السیدی تبلیغ میکنند كه البته اكنون ديگر چنين برتري اي ندارند ، طول عمر آنها است که تا حدود صد هزار ساعت کار میکند. در مدلهای جدید پلاسما هم سازندگان معمولاً طول عمر صد هزار ساعت را تبلیغ میکنند یعنی اگر تلویزیون 12 ساعت در روز روشن باشد ،حدودا 23 سال طول می كشد تا صد هزار ساعت را پر كند. (برنده: بستگی به مدل، شرکت سازنده و کیفیت ساخت هر دو میتوانند برنده باشند)
مصرف توان
السیدی به خاطر منبع نور جداگانهای که دارد، برای تولید نور انرژی زیادی صرف نمیکند. در صورتی که پلاسما انرژی بیشتری میطلبد که حدودا 30% بيشتر از السیدی است. (برنده: السی دی)
ال ای دی انرژی بسیار كمتر از ال سی دی مصرف می كند زیرا منبع نور آن از مجموعه ای از ال ای دی ها تشكیل شده است و ال ای دی نیز برای روشن شدن انرژی بسیار كمی طلب می كند.
قیمت
شاید بزرگترین مزیت پلاسما نسبت به ال سی دی و ال ای دی قیمت مناسب تر آن باشد مخصوصا در تلویزیون های با سایز بزرگتر از 50 اينچ که پلاسما ارزانتر از ال سی دی با همان سایز می باشد. (برنده: پلاسما)
ال ای دی نیز به دلیل جدیدبودن تكنولوژی و عرضه تازه آن در بازار در حال حاضر بسیار گران است و برای كشورهایی كه هزینه انرژی در آنها بالا است مقرون به صرفه تر مینماید.
وزن
ال سی دی همچنین سبکتر از پلاسما در سایز مشابه می باشد (بين 4 تا 10 كيلوگرم بسته به سايز ) که حمل و نقل آن را آسانتر نموده و جهت نصب روی دیوار نیز مناسبتر است چون در ال سی دی برای صفحه نمایش از پلاستیك و در پلاسما از شیشه استفاده می شود كه البته این یك مزیت برای پلاسما است كه ضربه به صفحه نمایش آن آنرا خراب نمی كند.در حالیكه در ال سی دی ضربه ممكن است بر روی صفحه لك و خش ایجاد كند.
ال ای دی بسیار سبك است ولی در موارد دیگر شبیه ال سی دی است. (برنده: السی دی)
كدامیك مناسب حال من است؟
اگر تلویزیون را برای مكانهای بزرگ می خواهید پلاسما بهتر است.
اگر تلویزیون را برای مكانهای باز و پرنور می خواهید ال سي دي بهتر است.
اگر میخواهید video game بازی كنید ال سی دی یا ال ای دی بهتر است.
اگر بچه كوچك دارید پلاسما بهتر است.
اگر عاشق تصاویر ورزشی و فیلم هستید پلاسما و ال ای دی بهتر است.
اگر میخواهید تلویزیون را به دیوار وصل كنید ال ای دی و بعد ال سی دی بهتر است.
اگرنمی دانید كه بین ال ای دی و ال سی دی كدامیك را انتخاب كنید و برایتان هزینه مهم نیست قطعا ال ای دی بهتر است. ولی اگر هزینه مهم است نگران نباشید ال سی دی كار یك ال ای دی را برایتان انجام می دهد.ال ای دی امكاناتی دارد كه در ایران استفاده زیادی ندارد.برای مطالعه بیشتر امكانات ال ای دی اينجا را مطالعه كنید.
برنده نهایی
به نظر میرسد که هر دو رقیب در امتیازها تقريبا با هم مساوی هستند. اولویتهای شما تعیین میکند که از کدام یک استفاده کنید و کدام یک بر دیگری برتری دارد . بطور كلي LCD ها رنگي هاي تندتر و شاداب تر ولي غير واقعي توليد مي کنند و پلاسماها رنگ هاي گرم تر و دقيق تر و واقعي توليد مي کنند.
نكته قابل توجه هنگام خريد داشتن TV TUNER يا تنظيم كننده تصوير است.بسياري از مدلها تيونر آنالوگ دارند كه براي تنظيم مدلهاي با صفحه نمايش بزرگ ، كار بسيار دشواري است.بهتر است تلويزيون صفحه بزرگ داراي سيستم HD TUNER برگزينيد.
۱۳۸۹ خرداد ۲۹, شنبه
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر